info@e-fb.de

Pariser Platz 6a 10117 Berlin

Investeringar

Förklaring: Investering hänvisar till alla aktiviteter som syftar till att öka pengar.
Investeringsmöjligheter: Det finns många olika alternativ för investeringar.
Säkerhet: Varje investering är förenad med olika risker.
Avkastning: Den allmänna regeln för investeringar är: Ju högre risk, desto högre avkastning.

Vad är en investering?

Investering innebär att sätta pengar i något med målet att generera avkastning. Möjligheterna för investeringar är många: Kapitalplaceringar i fysiska tillgångar som fastigheter eller ädelmetaller räknas lika mycket som investeringar i sparkonton eller terminskonton och att investera i värdepapper. Liksom de olika investeringsformerna är också deras risker varierande. Medan sparkonton, terminskonton och konton för dagsränta är skyddade genom den lagstadgade insättningsgarantin, är aktier, fonder, ETF:er och andra värdepapper utsatta för börssvängningar. Även värdet på fastigheter, guld, silver och andra fysiska tillgångar är beroende av marknadsfluktuationer.

Vad bör beaktas innan man gör en investering?

Sparare kan naturligtvis fritt besluta var de vill placera sina pengar. Beslutet baseras på sparmålet, behovet av tillgänglighet och risktoleransen. Det kan också vara fördelaktigt att få en översikt över den nuvarande ekonomiska situationen. Genom att göra detta kan man exempelvis fastställa hur mycket kapital som i framtiden behövs för att täcka löpande kostnader och eventuella nödsituationer som reparationer eller inköp. För att göra beslutet ännu enklare kan följande frågor vara användbara innan man väljer en investering:

Finns det fortfarande lån eller andra skulder? Ofta är räntorna på lån och liknande högre än de räntor och avkastningar som kan uppnås med investeringar på kort tid. Därför kan det vara värt att först betala av alla utestående skulder innan man fattar beslut om investering.

Vad är sparmålet? Beroende på om man sparar för ett större inköp som en bil eller ett hus, en lång resa eller för att bygga upp förmögenhet, varierar sparmålet.

Hur länge kan pengarna vara otillgängliga? Vissa investeringar innebär att kapitalet inte är tillgängligt under en längre tid eller inte kan omvandlas till pengar snabbt. Detta gäller exempelvis för fast förråd, fastigheter, guld eller andra materiella tillgångar. Därför är investeringsperioden en viktig faktor vid beslut om en eller flera investeringsalternativ. Fördelen med en längre investeringshorisont är att marknadsfluktuationer för börsnoterade investeringar kan balanseras bättre, medan investeringar som fast förråd inte påverkas av fluktuationer under denna period.

Är möjliga förluster ekonomiskt hanterbara? Alla investeringar innebär en risk, och förluster kan inträffa. Risken varierar dock beroende på investeringstyp. Sparkonton och fast förråd är relativt säkra investeringar, medan aktier exempelvis medför en högre risk.

Hur hög är risktoleransen? Hög avkastning är ofta kopplad till hög risk. Genom att fördela kapitalet på flera investeringar (diversifiering) kan sparare sprida sina risker.

Vilka investeringsmöjligheter finns det?

De mest kända investeringsmöjligheterna inkluderar sparkonton, dagsränta, tidsbundna insättningar, aktier, obligationer, investeringsfonder som aktiefonder, fastighetsfonder eller räntefonder, ETF:er, och på senare tid även kryptovalutor. Men investeringar i fastigheter, klassiska bilar, ädelmetaller och andra värdeföremål görs också av sparare för att investera pengar. Dessa olika former av investeringar erbjuder möjligheten att sprida risken över flera oberoende investeringar.

Enligt en studie investerade fortfarande mer än hälften av tyskarna sina pengar i ett sparkonto i slutet av 2020. Dock har denna investering inte längre varit riktigt lönsam på grund av de låga räntorna de senaste åren. Den genomsnittliga räntan på sparkonton var 0,07 procent per år 2020. Det har inte noterats någon betydande ökning av räntorna på sparkonton. Därför kan det vara fördelaktigt för sparare att titta på alternativa investeringar som dagsränta, tidsbundna insättningar eller ETF:er.

E.F.B. EUROPÄISCHE FINANZ BERATUNG GmbH har erbjudit sparare ett ännu bredare produktutbud sedan 2022 – även inom investeringsområdet. På så sätt får du information om attraktiva sparerbjudanden från E.F.B. EUROPÄISCHE FINANZ BERATUNG GmbH, samt globalt diversifierade och kostnadseffektiva erbjudanden från E.F.B. EUROPÄISCHE FINANZ BERATUNG GmbH – inklusive ETF-portföljer för att bygga förmögenhet och uppnå sparmål. Få information nu om sparmöjligheter med dagsränta, tidsbundna insättningar och ETF:er från E.F.B. EUROPÄISCHE FINANZ BERATUNG GmbH. Du kan också täcka din pensionsplanering med våra ETF:er.

Tagesgeld

Tagesgeld är en sparform med hög flexibilitet, tillgänglighet och säkerhet. Det erbjuder ett bra sätt att spara för oväntade utgifter. Att ha lite pengar på sidan är viktigt för att kunna täcka oförutsedda kostnader, såsom en ny tvättmaskin, en ny kyl eller en större bilreparation. Eftersom pengar på ett dagsräntakonto är tillgängliga varje dag, kan sparare komma åt dem så snart de behöver extra pengar. Dessutom är belopp upp till 100 000 euro per kund och bank skyddade genom den lagstadgade insättningsgarantin. Vissa banker erbjuder dessutom ett frivilligt insättningsskydd som skyddar ännu högre belopp.

De egenskaper som gäller för tillgänglighet och säkerhet gäller även för ett lönekonto, men där finns för närvarande inga räntor. Med ett dagsräntakonto hos E.F.B. EUROPÄISCHE FINANZ BERATUNG GmbH kan du få upp till 3,80 % ränta.

Festgeld

Festgeld är en form av bankinsättning och är skyddad genom den lagstadgade insättningsgarantin samt eventuella frivilliga insättningsgarantier från bankerna. Däremot är festgeld mindre flexibelt, eftersom, som namnet antyder, pengarna binds för en viss tidsperiod.

Vid början av en investering fastställs en fast ränta. Fördelen med detta är att festgeld inte påverkas av kursfluktuationer och inte heller av förändringar i ränteläget under löptiden. Detta gör den här sparformen förutsägbar. Däremot är pengarna inte tillgängliga förrän vid slutet av löptiden, eftersom det vanligtvis inte är möjligt att avsluta ett festgeldkonto i förtid. Å andra sidan erbjuder festgeld ofta en högre ränta än dagsränta.

Aktie

Aktier tillhör de riskfyllda investeringarna där avkastningen beror på marknadsutvecklingen och aktiekursens svängningar. Genom att köpa en aktie blir investeraren delägare i det företag som emitterat aktien. De köper därmed en andel i företaget och bidrar med sitt kapital. Till skillnad från bankinsättningar är aktier och andra värdepapper inte skyddade av den lagstadgade insättningsgarantin. Förutom de vanliga kursfluktuationerna på börsen finns också risken för totalförlust.

Obligationer

Obligationer är räntebärande lån som i regel ges till företag och stater. Löptiden bestäms av låntagaren, det vill säga den som tar emot pengarna. Precis som med varje lån finns det en risk för betalningsinställelse eller försening. Om företaget går i konkurs eller hamnar i ekonomiska svårigheter, får investerarna sina pengar antingen inte alls eller försenade. Företagets kreditvärdighet ger investerarna en indikator på risken. Ju högre kreditvärdighet, desto lägre är vanligtvis risken. Däremot erbjuder relativt säkra obligationer en lägre avkastning än mer riskfyllda obligationer.

Fonder

En investeringsfond, kortfond, handlas på börsen och består av olika tillgångar som aktier, obligationer eller fastigheter. Även andra värdepapper eller fysiska tillgångar kan ingå. Vilka tillgångar som ingår framgår ofta redan av fondens namn. Till exempel innehåller aktiefonder aktier och fastighetsfonder består huvudsakligen av fastigheter.

Många investerare investerar i en fond där fondens aktiva förvaltning sprider pengarna över de olika ingående tillgångarna. Fördelen är att avkastningen på investeringen inte är beroende av en individuell framgång. Risken är spridd över flera tillgångar, vilket ger en hög nivå av diversifiering. Här gäller också: Ju högre risk, desto större är avkastningsmöjligheterna. Genom den aktiva fondförvaltningen, som hanterar fonden, kan det dock uppstå relativt höga avgifter. Detta inkluderar förvaltningsavgifter som i genomsnitt ligger på 1,5 procent och köpavgifter (provisioner) på 2 till 5 procent

ETF's

ETF:er är ett kostnadseffektivt alternativ till fonder. Exchange Traded Funds, förkortat ETF:er, handlas också på börsen, men de förvaltas inte av en aktiv fondförvaltning. Därför är avgifterna betydligt lägre än för fonder.

ETF:er speglar redan existerande index, såsom MSCI World eller DAX. Därför är den förväntade avkastningen också kopplad till det index som följs. För att exakt återge ett index innehåller de flesta ETF:er samma tillgångar som indexet (fysisk replikering).

De genomsnittliga kostnaderna för ETF:er ligger på upp till 0,5 procent. Hos E.F.B. EUROPÄISCHE FINANZ BERATUNG GmbH tas endast en avgift på i genomsnitt 0,48 procent per år för ett förvaltat ETF Robo-portfölj. Spara som vill investera i ETF:er via ett månadssparande kan skapa och bidra till detta utan kostnad. De som vill sätta ihop sitt eget portfölj med upp till 10 ETF:er kan göra det via ETF Configurator, där de genomsnittliga avgifterna ligger på 0,43 procent per år.

Kryptovaluta

En kryptovaluta är ett decentraliserat, digitalt betalmedel. Dock har betalning med kryptovalutor ännu inte etablerats, de används snarare som en investering. Kryptovalutor kan köpas på särskilda kryptobörser. En investering i kryptovaluta betraktas dock som mycket spekulativ, eftersom kurserna för de digitala valutor är mycket volatila.

Real Tillgångar

Investeringar som fastigheter, klassiska bilar, konstföremål, guld, silver eller andra ädelmetaller har sitt eget materiella värde. Detta värde beror på utbud och efterfrågan, vilket kan orsaka betydande fluktuationer. Om och hur mycket avkastning som kan uppnås med investeringen är ofta osäkert. Dessutom kräver fysiska tillgångar ofta lite tid för att omvandlas till pengar.

Hur investerar jag mina pengar på bästa sätt?

Att investera pengar i olika tillgångar kan vara en klok strategi. Genom att välja relativt säkra investeringsalternativ som sparkonto eller terminskonto och investeringsformer med högre avkastningsmöjligheter kan investerare uppnå en bred spridning av risken. Det finns dock ingen perfekt investeringsstrategi som passar alla sparare. Alla har olika sparmål och riskbenägenhet. Men vilken investering eller vilken mix passar bäst för dig?

När du ska välja rätt investering har det “Magiska Triangeln” etablerat sig som ett bra stöd. Varje investeringsform uppfyller minst ett av de tre kriterierna, men aldrig alla tre. Det innebär att fokuset i triangeln alltid kan vara olika. Om sparare värderar säkerhet högt, förändras vikten av de andra två kriterierna. Hög säkerhet innebär oftast låg avkastning. Om tillgången dessutom är en viktig punkt minskar avkastningen ytterligare. Triangeln kan också förvrängas åt ett annat håll om huvudfokus ligger på hög avkastning. För att besluta hur du vill investera dina pengar kan det vara hjälpsamt att fastställa din personliga prioritering.

Sprida risken med diversifiering och delbetalningar

För att uppnå sparmålet och samtidigt minimera risken för förlust är diversifiering nyckeln. Investerare kan använda flera olika investeringar och på så sätt dra nytta av både höga avkastningsmöjligheter och säkerhet. Om investerare inte satsar allt på en enda investering utan på många olika kan risken minimeras och sparmålet uppnås på lång sikt. Med E.F.B. EUROPÄISCHE FINANZ BERATUNG GmbH kan du spara i tre olika investeringsformer och samtidigt investera i din pension.

Ett sparkonto med rörlig ränta (Tagesgeldkonto) är ett bra alternativ för en nödreserv, eftersom pengarna är tillgängliga dagligen och ändå ger ränta. En del av det återstående kapitalet kan investeras i ett fasträntekonto (Festgeldkonto). Tack vare den fasta räntan är avkastningen förutsägbar. Båda sparformerna omfattas av den lagstadgade insättningsgarantin upp till 100 000 euro per kund och bank. På grund av den fasta löptiden ger fasträntekonton vanligtvis högre ränta än sparkonton med rörlig ränta.

För att öka avkastningsmöjligheterna kan det vara fördelaktigt att investera i fonder eller ETF:er. Dessa investeringsformer erbjuder olika risknivåer, vilket innebär att en investering i fonder eller ETF:er inte nödvändigtvis innebär en hög risk. Det är möjligt att sprida kapitalet genom att investera i flera olika fonder eller ETF:er. På så sätt kan investerare diversifiera sitt risktagande, både mellan olika tillgångsklasser och inom en specifik investeringsform. En del av kapitalet kan till exempel placeras i en aktiefond, medan en annan del kan investeras i en mer stabil obligationsfond.

Jämfört med fonder är ETF:er mer kostnadseffektiva. Eftersom de inte aktivt förvaltas, tillkommer lägre förvaltningsavgifter och ingen köpavgift.

Enskilda aktier kan vara riskfyllda, men som en del av en väl diversifierad portfölj kan de avsevärt öka avkastningsmöjligheterna. Detsamma gäller för kryptovalutor, som på grund av sina volatila kurser är högt spekulativa. Genom att investera en mindre del av sitt kapital i krypto kan investerare dra nytta av potentiella avkastningsmöjligheter samtidigt som de begränsar sitt personliga risktagande.

Exempel: En del av kapitalet kan placeras på ett sparkonto med daglig tillgång för att säkerställa likviditet vid behov. Fasträntekonton kan utgöra en annan del av investeringsstrategin och skapa en stabil grund för en diversifierad portfölj.

För att öka möjligheten till högre avkastning kan en del av kapitalet investeras i ETF:er. Genom ett ETF-portfölj tillförs ytterligare en diversifieringsmöjlighet, eftersom ETF:er i sig innehåller flera olika tillgångar. Består en ETF-portfölj exempelvis av 10 ETF:er, sprids risken över dessa investeringar.

Ytterligare komponenter i en investeringsstrategi kan vara aktier och kryptovalutor. Eftersom dessa tillgångsslag är relativt riskfyllda, är det inte rekommenderat att investera enbart i dem. Men som en mindre del av en bred portfölj kan de bidra till högre avkastningsmöjligheter.